Basisrecept macarons

 photo macarons_zpsyppzx5mg.jpg Zelf macarons maken schrikt mensen meestal af. Begrijpelijk, want het zijn ook niet het aller makkelijkste koekjes om te maken! Bij mij duurde het daarom ook een hele tijd voordat ik mij er aan waagde, maar ik heb een goed recept en wat tips voor je, waardoor het jou óók gaat lukken om ze te maken! Het is veel tekst, maar laat je daardoor niet afschrikken. Uiteindelijk valt het wel mee en heb je een prachtig resultaat! (misschien film ik het binnenkort wel een keertje, zodat het nog beter uit te leggen is)

Benodigdheden macarons (24 dubbele koekjes ):
– 3 eiwitten (op kamertemperatuur!)
– 50 gram suiker
– 200 gram poedersuiker
– 120 gram amandelmeel
– snufje zout
– kleurstof naar keuze

– Pak al je benodigdheden en zorg er echt voor dat je eieren op kamer temperatuur zijn. Klop je eiwitten stijf. Wanneer ze stijf/schuimig zijn voeg je deel voor deel je suiker toe (niet de poedersuiker!), voeg ook je snufje zout toe. Mix dit zo’n 8-10 minuten tot het stijve pieken zijn. Voeg nu je kleurstof toe aan het eiwit mengsel. Begin met een klein beetje en maak de kleur zo intens als jij wilt. Let wel: wanneer de koekjes gebakken worden zal de kleur wat vervagen.

– Mix je amandelmeel (Gebruik geen ander soort meel/bloem, dit werkt niet. Je hebt echt amandelmeel nodig) en poedersuiker in een andere kom door elkaar, dit kan gewoon met een vork. Je gaat het nu zeven, want er zitten grote stukjes amandel in de amandelmeel en die horen niet in je macaron! Hier krijg je een rare structuur van en dat willen we niet.

 photo macaons_zpsckkpi6wa.jpg
 photo macaronss_zpsz0v2mnyv.jpg
– Wanneer je het gezeefd hebt kun je je amandel/poedersuiker mix toe gaan voegen aan je eiwitmengsel. Let op: dit is een cruciaal punt! Hier kan het goed fout gaan. Je mengt je droge mix met een spatel door het eiwitmengsel. Zorg er voor dat je op het juiste moment stopt: wanneer de droge mix goed is opgenomen door het eiwitmengsel en je een soort ‘lava’ hebt die binnen 10 seconde opgenomen wordt in het mengsel wanneer je het laat vallen (zie hierboven). Wanneer je het ‘ondermixt’ of ‘overmixt’ mislukt je macaron. Ze gaan uitspreiden en breken in de oven… zo zonde. Je moet dus even goed kijken wanneer de consistentie ongeveer hetzelfde is als hier boven op de foto, en dan stoppen.

 photo macarons6_zps3w5yt7kg.jpg– Doe je macaron mengsel in een spuitzak met een spuitmondje wat een grote ronde opening heeft, of knip een punt van je spuitzak. Bekleed je bakplaat met bakpapier. Je kunt nu rondjes gaan spuiten. Ik kan je vertellen dat de rondjes op de foto hierboven te groot zijn. Maak rondjes met een diameter van ongeveer 1,5-2 cm, dat is groot zat.

– Tip! Wanneer je klaar ben met spuiten, sla dan je bakplaat met macaron mengels een paar keer hard op je keukenblad. Dit zorgt er voor dat alle lucht uit het mengsel gaat en ze mooi zullen bakken.

– Nu is het wachten. Laat je macarons zo’n 45 minuten tot een uur rusten. Lastig! Het liefst wil je ze gelijk afbakken, maar dit is ook wel een cruciale tip voor dit recept. Als je dit niet doet, lopen de macarons uit. En dat wil je niet! Het is de bedoeling een soort hoedje te krijgen en dat lukt alleen door ze te laten rusten. Verwarm je oven voor op 130 graden.

– Na een uur is het zo ver: je mag ze gaan afbakken! Bak je macarons af in 20 minuten. Kijk tussendoor even of het niet te hard gaat! Ze mogen namelijk niet bruin worden. Haal ze ook zeker niet te vroeg uit de oven, dan blijven ze te zacht. Ze moeten zonder te blijven plakken makkelijk van de bakplaat af kunnen komen.

 photo macarons8_zpskaj2wel7.jpg
 photo macarons9_zps3by31czu.jpg – Terwijl je macarons aan het afbakken zijn, kun je beginnen met het maken van de botercrème (je kunt een botercrème maken naar eigen smaak. Gebruik als basis voor de botercrème dit recept en vervang de melk door bijvoorbeeld aardbeien, of citroensap om een andere smaak te krijgen!). Wanneer de macarons afgekoeld zijn kun je kleine toefjes spuiten met een spuitzak. Druk vervolgens het andere koekje er zachtjes boven op, zo verspreidt de botercrème zich mooi over de hele oppervlakte.

– En je bent klaar! Wedden dat je ze niet lang kunt laten staan? 😉 Wanner je er toch nog een paar overhoudt: bewaar ze in de koelkast, maar eet ze wel binnen 3 – 4 dagen op.

Advertenties

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s